Aile Danışmanlığı
Aile danışmanı; evli çiftlerin ve aile bireylerinin ev ortamında ortaya çıkan zihinsel, duygusal sorunlarını aşmaya yardımcı olan uzmana denilmektedir. Aile danışmanlığı, Aile Yasası (Family Law Act)çerçevesi nde verilmektedir. Aile danışmanlığı; çiftlerin ilişkilerinde olan sorunları; evlilik, ayrılık, boşanma gibi kişisel ve kişilerarası sorunların üstesinden rahat bir şekilde gelmek için vardır. Eşiniz veya ailenizden herhangi biriyle yaşamış olduğunuz problemleri en net, doğru şekilde çözebilmek, aileniz hakkında yaşam düzenlemeleri yapma, değişen yaşam koşullarına ayak uydurmak, çocuklarınıza örnek bir ebeveyn, rol model olabilmek için alanında uzmanlaşmış aile danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
AİLE DANIŞMANININ, AİLE İÇİ İLİŞKİLERDEKİ ROLÜ:
Aile danışmanından destek alabilmek; çiftler arasında ya da aile içinde, karşı taraftaki kişiyi saygı ile dinleyip, onun bakış açısıyla görmenizi, sorununuza yönelik olarak konuşabilmeyi, duygu ve düşünceleri daha net bir dille ifade edebilmeyi, incitici davranışlarda bulunmamayı, karşıdaki kişiyi olduğu gibi kabul edebilmeyi sağlamaktadır.
AİLE DANIŞMANININ SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Aile danışmanının önceliği; aile hayatına müdahale eden konularda tartışarak, inceleyip bütün bir aile ile bir araya gelebilmektir. Bir aile danışmanının görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Terapi esnasında hangi konu ele alınacaksa onu belirleyip aile üyeleriyle konuşmak.
- Test, görüşme, gözlem yoluyla aile üyeleri hakkında bilgi toplanması.
- Danışanları; psikiyatri, ilaç ve adli yardım gerektiren konularda ilgili uzmana yönlendirmek.
- Boşanma, evlenme, çocuk yetiştirme, finansal konular ve ev yönetimi hakkında danışanları bilgilendirmek.
- Aile bireylerinin; sorunlarını yapıcı onarıcı bir şekilde ele alarak; beceri ve stratejiler geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak.
- Bireysel vakaları analiz ederek, danışmanlık hizmetlerinin koordinesini sağlayarak diğer uzmanlarla görüşmesini sağlamasıdır.
- Madde bağımlılığı programlarına katılan mahkûmlara tedavi ve aile hizmeti sağlamakta bir sorumluluktur..
- Mahkeme tarafından boşanma, velayet davalarına karar vermede kullanmak üzere ebeveynlerin ve çocukların değerlendirmesini yaparak, gerektiğinde mahkemede ifade vermesi gerekmektedir.
- 18 Yaş küçüklerin tutuklanması vakalarında, mahkemelere tavsiyelerde bulunarak; doktor, sosyal hizmet uzmanları, okul, çocuk danışmanları ve kolluk görevlileriyle iletişim halinde bulunmak.
AİLE DANIŞMANININ NİTELİKLERİ:
- Etkin iletişim becerisine sahip olmak.
- Gelişmiş gözlem becerisine sahip olabilmek ve detaylarda çok dikkatli davranmak.
- Mesleğin getirdiği etiğe uygun davranışlar sergilemek.
- İkna becerisi gelişmiş olmak.
- Karmaşık problemleri tanımlayarak çözüm sunma becerisi gösterebilme.
- Stresli, duygusal durumlarda baş etme yeteneği gösterebilme.
PEKİ, AİLE DANIŞMANI NASIL OLABİLİRİM?
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren bölümlerinden; sosyoloji, psikoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, çocuk gelişimi gibi bölümlerinden lisans derecesinde mezun olmak gerekmektedir. Çeşitli üniversite ve eğitim kurumlarında da Aile Danışmanlığı sertifika programları da mevcuttur.